Acizii Omega-3 sunt materii grase ce fac parte din familia acizilor grasi polisaturati. Majoritatea oamenilor sunt convinsi ca absolut toate lipidele sunt periculoase pentru sanatate. In felul acesta, ajung sa elimine din alimentatie cele mai multe dintre „lipidele bune”. Din pacate, acizii Omega-3 se numara printre acestea.Conform statisticilor, se consuma in jur de 0,4 g de Omega-3 pe zi, desi cantitatea optima ar fi 2,4 g (portia zilnica pentru un barbat), respectiv 2,2 g (o femeie). Acesti acizi grasi sunt indispensabili pentru sanatate. Nu doar ca ei contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular, ci joaca si un rol important in prevenirea cancerului de prostata si diminueaza riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer .
Pentru a beneficia de calitatile acestor acizi buni pentru sanatate, este necesara schimbarea comportamentului alimentar.
- Schimba uleiul de masa: foloseste ulei de rapita. Foarte bogat din punct de vedere nutritional, putin onctuos, acesta se utilizeaza pentru asezonarea salatelor si, contrar opiniei generale, inclusiv la prepararea termica a alimentelor.
- Consuma peste de doua ori pe saptamana, in special peste de talie mica (sardele, ansoa, macrou) si fructe de mare.
- Completeaza-ti mesele cu o lingurita de seminte de in (dar, atentie, bea si multa apa daca faci asta, altfel exista risc de constipatie) – planta cea mai bogata in acizi grasi. In caz ca vrei o gustare, nu ezita sa mananci cateva nuci sau migdale.
- In plus, mananca salata verde, laptuci si untisor. Ultimele doua nu numai ca sunt bogate in Omega-3, dar si ajuta la corectarea numeroaselor neajunsuri ale dietei moderne.
Suplimentele alimentare
In mod normal, daca aplici sfaturile de mai sus si reusesti sa-ti modifici stilul de a manca, ar trebui sa-ti acoperi portia zilnica recomandata de Omega-3 si sa nu mai ai nevoie de suplimente. Insa pentru cei care nu-si pot schimba comportamentul alimentar sau au probleme de sanatate care exclud acest lucru (precum alergiile la fructe de mare, de exemplu), suplimentele raman o solutie.
Dar ce sursa de Omega-3 este mai eficienta? Dupa unii specialisti, ideal ar fiuleiul de peste. Dupa altii, baza ar trebui s-o reprezinte uleiurile vegetale(de masline, de canola, de mustar...).
Omega-3 si Omega-6 sunt acizi grasi indispensabili pe care organismul uman nu ii poate sintetiza. Ei trebuie, deci, luati din alimentatie.
Un comentariu:
Interesant:)
Trimiteți un comentariu