Totalul afișărilor de pagină

luni, 2 februarie 2009



Papagalii sunt, probabil, cele mai iubite si intalnite pasari de companie, inteligenta lor fascinand omul inca din timpuri stravechi.


Relatia speciala a cainelui cu stapanul sau se datoreste faptului ca, similar cu omul, cainele este un animal social. Acest aspect sta la baza adaptarii cainilor la situatii sociale umane si a capacitatii de a fi dresati. Cainii isi percep stapanii ca pe membri ai haitei lor. Desi cainii indeplinesc in societate o multitudine de roluri, cel mai frecvent si mai comun este acela de companion, �cel mai bun prieten al omului�.


Hamsterii  
Hamsterul face parte din familia rozatoarelor, este de marimea unui soarece, are blana de diferite culori si este considerat unul dintre animalele de companie cele mai iubite de copii.


Pisicile  
Pisica domestica este unul dintre animalele de companie cele mai apreciate si iubite, atat de copii, cat si de maturi. Sunt foarte afectuoase si au calitatea de a aduce liniste in sufletul stapanilor lor.

Secretele timiditatii 

Multi copii timizi ajung sa fie timizi si cand cresc si devin adulti. Timiditatea a fost intotdeauna vazuta ca o trasatura de personalitate, ceva care poate fi remediat prin interventie sociala. Multi cred ca timizii sunt persoane introvertite. Insa multi introvertiti prefera numai sa fie singuri dar nu sunt deloc timizi. Doctori din Statele Unite au descoperit ca timiditatea se poate datora diferentelor biologice. 
Doctorul Marco Battaglia de la Universitatea San Raffaele din Italia a efectuat un studiu asupra unor copii timizi de clasa a treia si a patra. El a inregistrat activitatea creierului si a descoperit ca gradul de activitate in cortex, adica in zona unde prezida gandirea sofisticata, scade cu atat mai mult cu cat este mai timid copilul. Copiii timizi sunt astfel mai putin capabili sa citeasca mimica fetei pe care ceilalti o folosesc drept indiciu social. 
Poate ca aceasta incapacitate este motivul perpetuarii timiditatii pentru ca indivizii timizi, simtindu-se neindemanatici in circumstante sociale, devin si mai neinemanatici din cauza incapacitatii de a detecta indiciile sociale care ar putea da sens relatiilor. 
Un alt studiu a aratat ca timiditatea ar putea fi produs al genelor.Au fost analizate mostre de saliva luate de la copii timizi. Rezultatele au aratat ca cei timizi au una sau doua dintre copiile unei gene care codifica fluxul unei substante chimice cu rol in anxietate, depresie, etc.mai scurte. Mediul poate schimba inclinatia genetica catre timiditate. Majoritatea copiilor care se nasc timzi raman timzi majoritatea vietii. 
Desi timiditatea poate parea o conditie medicala, exista multe modalitati de tratament pentru timiditate. Cu toate acestea, studiile au aratat ca timizii au rezultate scolare mai bune si sunt mai rar impicati in actiuni ilegale. Contradictia intre aceste doua studii va fi probabil reconciliate prin determinarea caracteristicilor timiditatii si introvertirii. Acest lucru va permite stabilirea a ceea ce este biologic si ceea ce este conditie psihologica a mintii.