Totalul afișărilor de pagină

luni, 6 iunie 2011

Soarele- efecte negative


Soarele pe care il iubim cu totii, dar care pare sa devina mai puternic de la an la an, ne face mult bine, insa in egala masura ne provoaca si mari neplaceri. Suntem mereu avertizati impotriva lui, atat de mult, incat din prieten ne-a devenit dusman. Pe timpul verii, soarele este vazut ca inamicul numarul unu, care raspandeste teroarea cancerului de piele, de care trebuie sa ne ferim. Din fericire, cercetatorii redescopera si aspectele pozitive ale soarelui. In primul rand, fara el nu exista viata si nici sanatate. Important este sa stim cum sa-l folosim pentru a beneficia de energia sa, iar ca regula general valabila ramane si in acest caz cumpatarea si evitarea excesului.

Rau: cancer de piele

Oricat de bine ne-ar face lumina soarelui, in exces, ea ne poate vatama pielea. Una dintre cele mai grave afectiuni cauzate de soarele in exces este cancerul de piele. Aceasta boala a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Potrivit datelor OMS, anual, la nivel global, se inregistreaza 60.000 de decese cauzate de cancerul de piele. Conform membrilor Societatii Romane de Dermatologie, la noi in tara se inregistreaza pana la 2.000 de noi cazuri pe an. Specialistii in dermatologie puncteaza: soarele este principalul vinovat al aparitiei acestei maladii. In ultimii trei-patru ani, razele ultraviolete au devenit mult mai periculoase, avertizeaza dermatologii. Explicatia este una simpla: poluarea distruge stratul de ozon, necesar pentru a impiedica razele ultraviolete de tip trei, extrem de periculoase pentru piele. Mai mult, calitatea razelor UV este atat de deteriorata incat si ochii au de suferit. De aceea, ochelarii de soare trebuie sa fie calitativi si, de preferat, testati intr-un laborator.

Solutia: expune-te treptat la soare!

Pentru a evita o portie prea mare din puterea soarelui, exista o solutie foarte simpla, sigura, si care nu costa bani: evitarea soarelui de amiaza. Cand vara e in toi, copiii si persoanele cu pielea alba n-ar trebui sa iasa in aer liber intre orele 10 si 16. Indiferent cat soare suporta pielea noastra, apararea naturala impotriva ultravioletelor, adica bronzul, functioneaza numai atunci cand melanocitele au timp sa-si faca treaba. Daca astazi stam imbracati la birou, iar maine facem plaja intreaga zi, organismul nu se poate adapta asa repede. Consecinta va fi o arsura solara, iar intr-un caz extrem, aceasta poate determina aparitia unui melanom. Melanocitele nu intra in actiune instantaneu, ele se obisnuiesc lent cu radiatiile solare. Asta inseamna ca in prima zi de concediu, este suficienta jumatate de ora de stat la soare. Dermatologii avertizeaza ca arsurile, oricat de neinsemnate ar fi, din punct de vedere medical reprezinta o inflamatie. In timpul unei bai de soare pielea doar se tensioneaza, simptomele dureroase se manifesta abia patru pana la sase ore mai tarziu. Pielea se inroseste, mananca si ustura. Insa vatamarile provocate de ultraviolete sunt prezente deseori inainte ca noi sa simtim ceva.