Totalul afișărilor de pagină

marți, 18 octombrie 2011

Omega-3 - Substante vitale esentiale pentru inima si sistemul nervos


Odata cu inaintarea in varsta cresc si riscurile de sanatate - de la probleme cardiace pana la dereglari ale functiilor cerebrale. Exista insa si o veste buna: studiile recente demonstreaza faptul ca printr-un aport suficient de acizi grasi Omega-3 aceste modificari pot fi influentate in sens pozitiv. Durata medie de viata la sfarsitul secolului 19 era de sub 40 ani, insa o data cu cresterea nivelului de trai aceasta medie de viata a crescut in zilele noastre pana la 75 de ani. Pentru a mentine o stare buna a sanatatii pana la o varsta asa de inaintata, premiza este un mod de viata sanatos.

Cu siguranta o alimentatie echilibrata poate preveni multe din afectiunile degenerative determinate de inaintarea in varsta - si din aceasta nu poate lipsi aportul de acizi grasi esentiali prezenti in carnea pestelui gras, eicosapentaenoic si docosahexaenoic, ambii detinand ca si vitaminele si mineralele roluri vitale pentru om. Ajuta la reglarea schimburilor metabolice, scad colesterolul, mentin sanatatea vaselor sangvine si actioneaza ca si antiagreganti plachetari, impiedicand ingrosarea sangelui. In plus sunt antiinflamatoare si stimuleaza mecanismele de aparare ale organismului.

Substante valoroase pentru creier

Studiile au demonstrat marea importanta a acizilor grasi esentiali in toate etapele vietii: de la stadiul de dezvoltare embrionara acreierului pana la stadiul invatarii din timpul perioadei scolare, si mai departe la aparitia dementei senile (Alzheimer) la persoanele de varsta a treia. Tocmai aceste persoane suferinde de Alzheimer prezinta un mare deficit din aceste substante nutritive valoroase, care este cu atat mai pregnant, cu cat mai mica este cantitatea de peste consumata zilnic.

Acizii grasi esentiali de tip Omega-3 sunt implicati in cadrul schimburilor metabolice ale celulelor nervoase, insa detin un rol important si la raspindirea impulsurilor nervoase. Prin aceasta impiedica degradarea psihica prin pierderea treptata a memoriei. Un rol special il detine Acidul gras DHA denumit si "Acidul gras al creierului" deoarece organul gandirii umane se bazeaza toata viata pe aceasta substanta nutritiva pentru a functiona optim.

In afara de cele mentionate mai sus, un rol important atribuit acestor substante miraculoase este acela de a preveni aparitia infarctului de miocard si a mortii subite, ceea ce a determinat in anul 2002 Asociatia Americana a Inimii (American Heart Association) sa preia in cadrul protocoalelor de terapie pentru afectiuni cardiovasculare acizii grasi Omega-3.

Pe langa rolurile lor cunoscute in mentinerea nivelului normal al colesterolului si a intarirea peretilor vasculari, acizii grasi Omega-3 detin si rolul de a subtia sangele - la fel ca si acidul acetilsalicilic - adica impiedica substantele care au rol in agregarea globulelor rosii, deoarece au capacitatea sa se concentreze in membrana eritrocitelor, facandu-le mai "netede".

Un alt mecanism prin care Omega-3 ajuta inima si vasele este acela de a potenta actiunea substantelor anti-inflamatoare stopand astfel artrerioscleroza. Profesorul Olaf Adam, Nutritonist, de la Universitatea Munchen, a declarat dupa mai mult de 10 ani de studii: "Un aport crescut de Omega-3 combinat cu unul scazut de Omega-6 (din grasimi animale, uleiuri vegetale) reduce necesarul medicamentelor antiinflamatorii".

Cine vrea sa imbatraneasca fara sa se simta batran trebuie sa primeasca un aport optim de acizi grasi multiplu nesaturati Omega-3 prin aportul a minim 70 g de peste de apa rece cum ar fi heringul, macroul si somonul.