Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 15 iunie 2011

The Winner is.....

The Winner is Irynuk , felicitari sa le folosesti cu placere .Te rog sa imi trimiti datele tale pe adresa
mea de email georgescucorina40@yahoo.com ca sa le trimit organizatorilor sa poti
primi kitul.
Stati pe aproape am fost calificata pentru un alt kit Sigma Beauty
asa ca voi face din nou un concurs
,daca aveti idei de teme pt concurs scrieti intr-un coment la aceasta postare.

Lista cu participantele la concurs

1. CrisTiNa
3. Yry
4. Georgiana
6. LAURA
8. Raluca
12. Elenita
14. Irynuk
17. Sudessa
19. Adriana
20. Rox
21. Iioana
22. Anka
27. Ale♥
28. Miu Miu
33. C.L.M.
34. descude
36. ank_eliza_01
37. Larisa
39. Sadie
41. Nico
42. Pretty
43. Laura
44. Sandra
45. Lav
46.Eunice
47. cLyyy0
51. Silvia
55. m_m
56.Deea
57. Sense
58.Cris
62. LazyCat
63. Lara
64.camy

In scurt timp voi face si extragerea castigatoarei.


Mituri despre soare


Tricoul opreste patrunderea razelor de soare. Adevarat, dar nu orice tip de tesatura protejeaza perfect: cu cat e mai subtire materialul, cu atat e mai puternica iradierea. Bumbacul retine pana la 70% din razele ultraviolete, in timp ce matasea, nylonul sau jerseul doar 20%, iar daca sunt udate, nici atat. De aceea si pielea de sub tricou trebuie unsa permanent.

Cremele ramase trebuie aruncate.

Folosirea repetata a cremei prelungeste durata protectiei.
Gresit. Aplicarea repetata a cremei nu inseamna ca perioada de expunere lasoare se poate prelungi la nesfarsit. Ea este importanta doar pentru a mentine eficienta substantelor protectoare care au de suferit din pricina transpiratiei sau a stersului cu prosopul.

Gresit. Daca mirosul si consistenta nu sunt afectate, produsele protectoare nefolosite in intregime pot fi pastrate – fara probleme – pentru sezonul urmator. Daca insa au fost supuse la alternante extreme de temperatura sau daca s-au invechit, este mai bine sa le aruncati.

Soarele este important pentru producerea vitaminei D.
Gresit. Pentru ca organismul sa produca suficienta vitamina D – atat de necesara sistemului osos – sunt pe deplin suficiente 10 minute de lumina (zilnic) pe fata si pe maini. Chiar daca cerul este acoperit de nori, nu trebuie decat sa mergeti pe jos la cumparaturi sau pana la statia de autobuz.

Evitand soarele intre orele 11-15, pielea este ferita de primejdii.
Adevarat. In jurul pranzului, toata lumea ar trebui sa se fereasca de soare, in special copiii, pentru ca intre 11-15 ajung pepamant ultravioletele B, cele care provoaca arsurile.

Daca nu se produc arsuri, pielea nu este afectata.
Gresit. Cercetarile arata ca iradierea produce o multime de radicali liberi, inainte de aparitia arsurilor. Acestia distrug materialul genetic din celule, putand cauza modificari importante. Slabesc sistemul imunitar si distrug fibrele colagene si elastine din tesutul conjunctiv. Urmarea: riduri, piele ofilita, pete de batranete si, in cel mai rau caz, cancer. De aceea, dermatologii recomanda expunerea moderata la soare.

Cremele prea grase provoaca alergii solare.
Gresit. Alergiile solare se manifesta prin mancarime si prin aparitia urticariei pe piele si ameninta circa 1/15 din populatia globului. Zgrabuntele (cosurile) provocate de soare nu sunt alergie, ci o dermatoza pilomorfa produsa de radicalii liberi. Aceste molecule agresive pot fi tinute in frau printr-o protectie superioara impotriva ultravioletelor A.

Cu cat sunt mai colorate lentilele, cu atat sunt mai bine protejati ochii.
Gresit. Si lentilele deschise la culoare pot filtra razele ultraviolete invizibile si periculoase. Indiferent de colorit, acestea ofera garantie daca exista pe ele inscriptia Uv. Altfel, ochii ard si lacrimeaza, iar tesutul conjunctiv si retina sunt afectate. Pe plaja, in apa sau la munte sunt de preferat lentilele mari, de nuanta mai inchisa si cu brate extra-late, care opresc razele ce cad din lateral.

Parul nu sufera arsuri de soare.
Adevarat. Dar se poate usca excesiv si-si poate pierde culoarea. Cu cat este mai sanatos, cu-atat suporta mai bine soarele, apa sarata si vantul. Vopsitul si permanentul trebuie deci planificate in perioada de dupa vacanta. Evitati produsele care contin alcool.

Substantele autobronzante protejeaza pielea.
Gresit. Bronzul din tub arata bine, dar nu protejeaza pielea de razele soarelui decat cand contin filtre antilumina.

Cremele solare pot preveni imbatranirea pielii.
Adevarat. Sistemele de filtrare din ce in ce mai ameliorate si noile substante active pot tine piept efectiv razelor ultraviolete si de aceea pielea imbatraneste mai incet. Ele reusesc sa absoarba razele si actioneaza pe toata durata protectiei.

Pielea bronzata nu mai are nevoie de protectie antiultraviolete.
Gresit. Pielea atinge limita optima de autoprotectie (ingrosare si pigmentare) abia dupa doua-trei saptamani.

Geamurile ne feresc de razele ultraviolete.

La soare, fardul si parfumul trebuie evitate.
Gresit. In ultima vreme au aparut pe piata farduri cu grad ridicat de protectie impotriva ultravioletelor si parfumuri fara alcool.

Gresit. Sticla nu poate opri patrunderea razelor ultraviolete, astfel ca aparitia arsurilor si a alergiilor solare este posibila si in spatele parbrizului. Pentru calatoriile mai lungi cu trenul sau cu masina, folositi deci cremele protectoare si nu uitati ochelarii de soare!

La umbra nu ne bronzam.
Gresit. Dureaza mai mult, e-adevarat, dar si locurile umbroase ofera – prin reflexie – raze suficiente pentru bronzare (in apa – 10%, pe nisip chiar 20%). Umbrela de soare are gradul de protectie 5, copacii – in functie de desimea frunzisului – pana la 12, deci si sub ele este importanta folosirea substantelor protectoare.

Dupa plaja, pielea are nevoie de multa grasime.
Adevarat. Produsele after-sun (folosite dupa expunerea la soare) hidrateaza pielea si o calmeaza cu ajutorul substantelor active racoritoare si vindecatoare pe care le contin: aloe vera, panthenol, musetel etc. Pielea excesiv de uscata are nevoie de o crema de corp grasa si consistenta.

Soarele si pielea


Soarele este o foarte puternica sursa emitatoare de radiatii. Acestea sunt caracterizate prin lungimea de unda - cu cat este mai lunga, cu atat ele sunt mai putin energice. Pe o scala crescatoare a lungimii deunda se afla radiatiile cosmice, gamma, UVC, UVB, UVA, razele vizibile,infrarosii (IR) si, in sfarsit, undele radio (electromagnetice). Influenta radiatiilor solare depinde de sezon, momentul din zi,altitudine, latitudine. Din punct de vedere al reflexiei razelor solare,un procent maxim il detine zapada (85%), urmata fiind, la distanta mare,de nisip (17%), apa (5%) si iarba (3%). Se subintelege ca reflexia acestorraze de soare creste si intensitatea actiunii lor asupra pielii. Dinpunctul de vedere al penetrarii si al efectelor pe termen scurt si lung,ne vom referi in cele ce urmeaza la radiatiile solare din spectrulultraviolet, vizibil si infrarosu. Astfel, UVB sunt blocate de sticla, penetreaza putin, pana in stratulbazal epidermic, provoaca rapid roseata tegumentara, determina bronzareadupa aproximativ 21 de zile, stimuleaza sinteza si actiunea vitamineiD, iar pe termen lung are efect carcinogenetic cutanat (epitelioame,melanoame). UVA penetreaza prin sticla, ajung pana in stratul dermic, provoacaoxidare superficiala cu bronzare imediata (inca din prima dupa-amiaza) sihiperkeratinizare. Pe termen lung pot da fotosensibilizare si imbatranirecutanata prematura, cu elastoza. Radiatiile vizibile (lumina) penetreaza normal, prin sticla, sinu au efecte nocive. Radiatiile infrarosii (IR) au putere mare depenetratie, inclusiv prin sticla, produc incalzire cutanata cu stimulareatermoreglarii, prin perspiratie si determina eritem cutanat. Razele UV pot actiona direct sau indirect asupra organismului. Astfel:UVB actioneaza prin mecanism direct la diverse niveluri: - pe keratinocite, unde produc inflamatie celulara, cu eritem solar sicancere; - pe sistemul imun al pielii, producand imunosupresie; - pe melanocit, provocand in final bronzare. UVA actioneaza prin mecanism indirect, prin producerea de radicali liberi,la nivelul lipidelor, a proteinelor si chiar al ADN-ului celular, cualterarea structurii acestora si peroxidare lipidica. In final, ambele potinduce fotosensibilitate, fotoalergie sau fototoxicitate, fotoimbatraniresi chiar cancer cutanat. Exista 6 fototipuri de piele, clasificate dupa culoarea parului, apielii, dupa predispozitia la insolatie, arsuri, precum si dupa gradulde bronzare, pe scurt dupa reactiile cutanate aparute dupa 30 minute deexpunere la soare in timpul verii.

Fototip

Culoarea parului

Culoarea pielii

Predispozitia la insolatie, arsuri

Gradul de bronzare

I

Roscat

Alba

Constanta +++

Nu

II

Blond

deschisa

Constanta ++

Bronzare slaba

III

Saten

deschisa

frecventa

Bronzare usoara

IV

Brun

inchisa

rara

Bronzare puternica

V

(mediteranean) Brun inchis

inchisa

Foarte rara

Bronzare foarte puternica

VI

Negru

neagra

niciodata

maximala

Din toate considerentele expuse mai sus rezulta clar o singura concluzie -este necesar sa asiguram pielii noastre fotoprotectia de care are nevoiepe perioadele insorite ale anului (din aprilie pana in septembrie)si mai ales la orele de insolatie maxima (11 a.m. - 6 p.m.). Desigur,trebuie protejati mai ales copiii, in special de varste mici, sub 1an, persoanele cu fototip cutanat I, II si III, cele cu afectiuni cepredispun la fotosensibilizare sau sunt agravate de expunerea la soare(lucitele estivale, lupusul eritematos, urticariile solare etc.). Cum este practic imposibil sa stam toata vara sub un ecran de sticla, siam constatat ca nici acesta nu ofera o protectie absoluta contra razelorUV, solutia optima este sa folosim creme si solutii de fotoprotectieimpotriva razelor UVA, UVB, IR. Exista mai multe tipuri de substantefotoprotectoare sub forma de solutii, geluri, emulsii si creme -fotocreme minerale (dioxid de titan, oxid de zinc), filtre solarechimice (cinamatii), ecrane - filtre organice (Tinosorb M), ecrane -filtre organo-minerale (MPI-sorb). Cel mai ingust spectru de absorbtiea razelor solare il au filtrele chimice, iar cele mai eficiente suntcele minerale, organice si organo-minerale, ultimele avand cea mai mareacoperire a spectrului UV. Intensitatea fotoprotectiei data de o substanta de acest fel estecuantificata de un coeficient (factor) de protectie, care este notat pefiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor). Acesta reprezintaraportul dintre DEM (doza eritematoasa minima) obtinuta prin expunerea laradiatii solare, dupa si inainte de aplicare de topice ecran solar. Deci,cu cat coeficientul SPF are valori mai mari, cu atat fotoprotectia estemai eficienta. Din acest punct de vedere, substantele fotoprotectoare tip ecran solarau diferite grade de protectie (indexul SPF) si spectru de absorbtiediferit (ingust - pe UVA sau UVB) si larg, pe UVA, UVB si / sau IR. Infunctie de tipul de piele si de conditiile de expunere, va recomandamsa alegeti factorul de protectie potrivit, in felul urmator: - fototipurile deschise la culoare (I, II si III), in conditii normalede expunere la soare, in primele zile de expunere vor fololosi cremecu SPF de minim 60, iar dupa mai multe zile de expunere pot ajunge laun SPF de 20. In conditii extreme (mare, munte, zone tropicale) esteindicat sa foloseasca SPF minim 60, de preferinta 100; - fototipurile inchise la culoare (IV, V, VI) vor folosi, in conditiinormale de expunere la soare, creme cu SPF 20. In conditii extreme,si in aceste cazuri sunt indicate substante cu un SPF de minim 60; - persoanele cu piele intoleranta, fie ca sunt sugari, copii sau adulti,trebuie sa foloseasca creme de fotoprotectie cu SPF minim 50 in primelezile ale unei expuneri normale la soare, la mare sau in conditii climaticeextreme, putand apoi trece, dupa mai multe zile de expunere solara,la un indice mai mic, respectiv 25. Laboratoarele Avene ofera in acest sens o gama foarte variata de produsefotoprotectoare, care sunt diferit alcatuite, in functie de tipul depiele: - pentru pielea intoleranta, atopica, fragilizata, exista gama alba cecontine creme de fotoprotectie SPF 50 si lapte de fotoprotectie - SPF 25; - pentru pielea sensibila exista gama oranj (crema, lapte spray) SPF60 si 20. In plus, exista o lotiune reparatoare, indicata a se folosidupa expunerea la soare, in caz de eritem solar sau insolatie, avand unputernic efect hidratant. Laboratoarele Bioderma prezinta gama Photoderm Mineral (SPF = 20), MAXcrema pentru ten uscat, fluid pentru ten gras, colorat pentru discromii(cloasma, vitiligo), lapte, cu SPF - 100. Exista si Photoderm AKN-spray(SPF - 20) pentru piele grasa, cu tendinta acneica si Photoderm RPS -stick de buze pentru prevenirea herpesului labial fotoindus. Laboratoarele Led, tot din Franta, propun gama TRIO S fara hidrochinona,care are SPF 50 si se foloseste inainte si in timpul expunerii la soare.Toate aceste produse, precum si multe altele, sunt indicate a fi aplicateinainte de expunerea la soare, dar, mai ales la mare, aplicatia lortrebuie repetata dupa baie, deoarece apa indeparteaza o mare parte dinstratul de crema si astfel scade mult eficacitatea fotoprotectoare acremei. In concluzie, sfatul meu pentru ca deja afara soarele isi arata din plin razele, protejati-va permanent. Veti evita astfel aparitia pigmentatiilor nedorite de pe fata, a pistruilor, a deshidratarii,uscarii si imbatranirii premature a pielii, a sensibilizarii ei la soaresi nu in ultimul rand a dezvoltarii unor cancere cutanate.