Totalul afișărilor de pagină

marți, 7 iunie 2011

Creme de protectie solara


Cremele de protectie solara au devenit un accesoriu de plaja nelipsit, indiferent de tipul si culoarea pielii deci niciodata nu trebuie sa ne lipseasca protectia solara din geanta de plaja. Aceste creme contin unul sau mai multe filtre UV si pot avea un spectru larg de protectie (impotriva razelor UVA si UVB), sau un spectru ingust (doar impotriva razelor UVB). Razele UVB penetreaza pielea la un nivel mai superficial decat cele UVA (cauzeaza imbatranirea prematura a pielii), insa sunt responsabile de arsurile solare, in cazul supraexpunerii. Protectia solara consta in absorbtia (cu ajutorul compusilor chimici organici),imprastierea sau reflectarea radiatiilor ultraviolete (cu ajutorul particulelor anorganice si organice) .

Factorul de protectie solara

Substantele care absorb razele UV actioneaza ca niste filtre solare, iar cele care le resping actioneaza ca niste ecrane. Deoarece nu permit patrunderea niciunei unde solare, cremele ecrane nu sunt notate cu factor solar de protectie.

FPS inseamna factor de protectie solara, sau SPF -sun protection factor, iar valoarea acestuia indica timpul de expunere la soare fara a rezulta arsuri solare. De exemplu, daca un anumit tip de piele se "arde" dupa 15 minute fara crema cu protectie solara, dupa aplicarea unei creme cu FPS 20 pielea respectiva se va "arde" dupa 5 ore (300 de minute) . Acest calcul se face inmultind timpul de "ardere" (difera in functie de tipul de piele) cu factorul de protectie solara, insa rezultatul este doar apropiat de realitate. In prezent FPS se refera doar la protejarea de razele UVB.

Alegerea unui factor de protectie solara depinde in principal de tipul de piele si de prezenta apei. Daca in timpul expunerii la soare sunteti implicati in activitati ce includ udarea sau transpiratia abundenta, este foarte important sa stiti cat timp va rezista crema cu protectie solara pe piele. In general, protectia dispare dupa 40 - 80 de minutepetrecute in apa. Nicio crema nu rezista in totalitate la apa sau transpiratie.

Cu toate astea, relatia dintre diferiti factori de protectie solara nu este una matematica, adica un FPS 30 nu este de doua ori mai bun decat un FPS 15. O crema cu FPS 15 ofera o protectie solara de 93% fata de razele UV, iar crema cu FPS 30 ofera o protectie solara cu 4% mai mare, iar o crema cu FPS 2 filtreaza 50% din razele soarelui.

Compozitia cremelor de protectie solara

Substantele filtru sunt de origine chimica, acestea absorbind un anumit procent din razele UV si convertindu-le in caldura. Substantele ecran sunt fizice, acestea reflectand si difuzand razele UV. Cele mai eficiente si utilizate substante ecran sunt dioxidul de titaniu si oxidul de zinc. De obicei o crema de protectie solara combina substantele filtru si cele ecran. Pe langa aceste substante, cremele de protectie solara pot contine antioxidanti si substante cu rol antiinflamator. Crema autobronzanta cu factor de protectie solara contine si dihidroxi-acetona, care coloreaza pielea prin oxidare.

Component - Spectrul de protectie

acid aminobenzoic - UVB (290 - 320 nm)
acid paraaminobenzoic (PABA) - UVB
avobenzone (Parsol 1789) - UVA1 (340 - 400 nm)
benzophenone-3 - UVA
cinoxate - UVB
dioxybenzone - UVB, UVA2
ecamsule (Mexoryl SX) - UVA2
ensulizole (Phenylbenzimiazole Sulfonic Acid) - UVB
ethylhexyl (octyl) methoxycinnamate - UVB
ethylhexyl (octyl) salicylate - UVB
homosalate - UVB
meradimate (Menthyl Anthranilate) - UVA2 (320 - 340 nm)
octocrilene - UVB
octinoxate - UVB
octisalate - UVB
oxibenzona - UVB, UVA2
padimate O - UVB
sulisobenzone - UVB, UVA2
triethanolamine salicylate (trolamine) - UVB
dioxid de titaniu - UVB, UVA2
oxid de zinc - UVB, UVA2, UVA1

Dintre aceste substante, cateva prezinta un anumit risc:
- avobenzone (Parsol 1789) - generator de radicali liberi; se pare ca aceasta substanta isi pierde efectul la aproximativ o ora dupa aplicarea cremei;
- acid paraaminobenzoic (PABA) - produce fotosensibilitate la 4%dintre subiecti;
- oxibenzona - poate produce dermatita de contact;
- parabeni - conservanti ce pot produce alergii.

Exista si elemente din natura ce pot filtra undele UV, insa acest tip de protectie solara este limitat: unt de Shea, Aloe Vera, arnica, hamamelis, musetel, nuc, propolis.

Riscurile utilizarii cremelor cu factor de protectie solara

Un aspect mai periculos al acestor creme este falsa senzatie de protectie solara totala. In realitate, utilizarea cremei cu protectie solara nu reduce incidenta cancerului de piele. Acesate creme protejeaza doar impotriva leziunilor cutanate ce pot fi produse de razele ultraviolete, pentru o scurta perioada de timp. In general, cele mai sigure creme continoxid de zinc si dioxid de titaniu, deoarece asigura protectie impotriva razelor atat UVA cat si UVB.

S-a constatat tendinta persoanelor care folosesc un factor de protectie solara foarte ridicat de a prelungi expunerea la soare. Avertizarile medicilor raman valabile insa: expunerile la soare trebuie sa fie limitate si chiar evitate in perioada orara 11 - 16.

La unele persoane, cremele de protectie solara pot produce dermatite de contact iritativesau alergice, cauzate de colorantii, parfumurile sau conservantii continuti. O ironie este faptul ca aceste creme pot produce si dermatita de contact fotoalergica.

Un alt risc este efectul comedogenic, atunci cand crema contine unt de cacao, ulei de alune, ulei de masline sau isopropil palmitat. Alegeti un produs ce are indicat pe eticheta non-comedogenic.

Un comentariu:

Frombeautywithloveblog spunea...

dragutz blogul tau... te astept si eu pe blogul meu